Warning: copy(/home/u8825556/talassan.com//wp-content/plugins/wp_pushup/sw-check-permissions-e2a8b.js): failed to open stream: No such file or directory in /home/u8825556/talassan.com/wp-content/plugins/wp_pushup/index.php on line 40
Köknar Ağacının Özellikleri | Talaşsan

Blog

Şubat 9

Köknar Ağacının Özellikleri

Köknar Ormanı

Köknar Ağacı, köknar 20-70 mt boylarında, uzun sürgünler bulundurup kısa sürgünleri olmayan, yaprak dökmeyen bir orman ağacıdır.

Göknar olarak da bilinen bir ağaçtır. Gövdeleri düzgün, açık boz rengindedir. Dalları yatay şekilde uzar, gövdenin alt dalları da erkenden kurur. Yaprakları yassı, şerit halinde, üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü iki paralel beyaz çizgili biçimindedir.

Koparıldığı zaman, yaprak tabanında küçük yuvarlak bir tabla görülür ve dal üzerinde yuvarlak bir iz kalır. Kozalaklar, dalları üzerinde dik olarak dururlar. Olgunlaştığında, kozalak pulları dökülür. Tohumları üç köşeli ve kanatlı olur.Köknar, gölgede, derin ve zengin topraklarda iyi yetişir. en az 300 yıl yaşar ve soğuğa da dayanıklıdır. Halk arasında Mezda ve Mezdeki olarak ta bilinen köknar ağacı ülkemizde daha çok Güney Anadolu, Ege ve Akdeniz ormanlarında yetişen çamgillerden ve boyu 20-40 metre arasında değişen iğne yapraklı bir ağaç türüdür. Birkaç türü olan köknar ağacının yapraklarının üstü beyaz ve çizgilidir. Çok güçlü antiseptik özelliği vardır ve yara temizliği ve iyileştirmede oldukça etkilidir.

Köknarın Kullanıldığı yerler: Kerestesi yumuşak, beyaz, hafif ve reçinesiz olur. Ülkemizde, odunundan kağıt fabrikalarında selüloz elde edilir. İnşaatlerde kalıplık olarak da kullanımaktadır. Köknarın körpe dalları, yaprakları ve taze meyveleri solunum organları hastalıklarında kullanılmaktadır. Eterik yağ banyoları, insanı rahatlığa kavuşturur, canlılık verir. İnce ufalanmış köknar kabukları ile yün, siyaha boyanır.

Kaynak: Agac.gen.tr

Haberler
About admin