Anavatanı Asya, Avrupa ve Afrika’dır. Yaklaşık 300 türü vardır. Yaprakları 2,5-3 cm arasında farklı boyutlardadır. Kırmızı meyveleri vardır. Mayıs-Haziran aylarında beyaz ya da pembe renk açan çiçekleri tek ya da şemsiyemsi salkım biçimde olur. Soğuğa çok dayanıklıdır. Özellikle kış boyu üzerlerinde kalan küçük meyveleri ile peyzaj çalışmalarında; kaya bahçelerinde, alanların kenarlarına bordur, çit, perde veya yer örtücü olarak yaygın şekilde kullanılırlar.
Latince :Cotoneaster sp.
Familya : Rosaceae
Anavatanı : Avrupa, Güney Afrika ve Asya
Mekan : Dış Mekan
Grup : Mevsimlik Çiçekler
Tanımı: Çoğunlukla kışın yapraklarını dökmekle birlikte çok az her dem yeşil türleri de bulunan çalılardır. Yuvarlak, parlak koyu yeşil yapraklar; sonbaharda pembe veya turuncuyla güzel bir renklenme gösterir. Çiçekler kısa yan sürgünlerin ucunda tek veya salkım biçimdedir. Kırmızı renkli meyveleri vardır.
Işık İsteği: Güneşli alanları tercih eder.
Sıcaklık İsteği: Bitki sıcak ve ılıman iklime sahip yerleri tercih etmektedir.
Toprak İsteği: Her türlü toprakta yetiştirilebilmektedir. Kuvvetli topraklarda iyi gelişim göstermektedir.
Sulama: Kuraklığa dayanıklı bir bitkidir.
Gübreleme: Büyüme döneminde gübreleme yapılması bitki gelişini olumlu yönde etkilemektedir.
Budama: Genel olarak çelik ve tohumla üretilir.
Hastalık ve Zararlılar: Yaprak biti ve kırmızı örümcek zararlılarıyla mücadele edilmelidir.
Cotoneaster, Yunanca “Kotoneon” (Ayva, pek benzemese de!) ve Latince “ad istar” (benzerlik) anlamındadır. Türkçesi Dağ Muşmulası’dır.
Yaprağını döken, dökmeyen, boylanan ya da toprağa paralel gelişen, bildiğim 15 türü var. Kırmızı meyvaların, sarı, portakal renklileride bu türlerde karşınıza çıkabilir…
Türkiye de pek çok iklimde gelişebilir. Biraz sulanan topraklardan, kuru bölgelere kadar, sorunsuz gelişiyorlar. Çok soğuk geçen kış ayları sizin bahçenize zarar veriyorsa, bu bitkiyide çok seviyorsanız, güney cepheli, bol güneşli duvar önlerine dikmelisiniz.
Bol boncuk vermeleri için ilkbaharda, iki haftada bir, potasyum ağırlıklı gül gübresi vermeniz gerekiyor. Sonraki zamanlarda, azotlu gübreler bitki gelişimini hızlandırabiliyor.
Çok gelişmiş çalıları ya da çit olmuş bitkileri yaz ortasında ya da sonbahar başlamadan budamanız gerekebilir. Bitki budanmazsa da özgürce gelişebiliyor.
Kış başlangıcında kuşlar rahat bırakırsa tüm kış boncukları seyredebilirsiniz, ama, kuşlar boncuklara bayılıyor, yiyip içip gidiyorlar!