Warning: copy(/home/u8825556/talassan.com//wp-content/plugins/wp_pushup/sw-check-permissions-e2a8b.js): failed to open stream: No such file or directory in /home/u8825556/talassan.com/wp-content/plugins/wp_pushup/index.php on line 40
Doğu Karadeniz meşesi – Quercus pontica | Talaşsan

Blog

Haziran 6

Doğu Karadeniz meşesi – Quercus pontica

Doğu Karadeniz meşesi (Quercus pontica), kayıngiller (Fagaceae) familyasından 15 m’ye kadar boy yapan çalı görünümünde bir meşe türü.

Kabuğu düzgün, yaşlanınca çatlaklıdır. Genç sürgünler köşeli, tomurcuklar oldukça iridir. Elips biçimindeki yaprakların uzunluğu 10–25 cm, genişliği ise 5–12 cm olup kestane yaprağına benzer. Yaprak sapı ufaktır. Palamut meyve 2–4 cm uzunluğunda olup dal üzerinde 2-4 kadarı bir arada kümelenmiş vaziyette görülür.

Doğu Karadeniz meşesi Kuzey Avrupa’da süs ağacı olarak da yetiştirilir. Batı Kafkaslar’da Gürcistan ve Türkiye’nin kuzeydoğu bölgelerinde bulunur. Türkiye’de Trabzon, Rize, Hopa, Artvin ve Çoruh dolaylarında diğer ağaç türleri ile münferit olarak bulunur. Çok yavaş büyür.

karadenizde meşe ağacı

Yaprak: 10-25 cm boyunda, 7-15 cm genişliğinde, eliptik, belirgin damarlı ve kalındır. Geniş kestane yapraklarına benzer. Üst yüzü koyu mat yeşil, alt yüzü daha soluk ve mavi-yeşil renktir. Sonbaharda sararır.

Yaz yeşili yaprakları Ilıman iklimlerde kış boyunca dallarda kalır. Yaprak 15-25 cm uzun 5-13 cm geniş kenarları testere gibi keskin dişli ve kısa saplıdır. Üst yüzü koyu yeşil alt yüzü soluk yeşil ve damarları tüylüdür. Yaprak sapı 1-1.5 cm dir. Termi-nal tomurcuklar yumurtamsı ve tüylüdür. Sürgünler hafif köşeli ve tüysüzdür.

Meyve: 1,5-2 cm çapında ve 2-3 cm boyundaki palamut, dörtte biri yarım küre biçimindeki, gevşek, kabarık pullu, tüylü bir kadeh içerisinde yer alır ve bir yılda olgunlaşır. Sürgün ucunda tek tek veya ikisi üçü birarada bulunurlar, kısa saplıdırlar. Meyve dönemi Eylül-Ekim aylarıdır.

Kalın saplı meyveler sürgün uçlarında ve birkaçı bir arada bulunur. Kadeh 1.5-2 cm ve yarı küre şeklinde olup palamutun dörtde birini içine almıştır. Terminal tomurcuklar 1-1.5 cm yumurtamsı ve tüylüdür. Tohum olgunlaşma zamanı Eylül Ekim Toplama zamanı ise Kasım aralıktır.1000 T.A 3.g kg dır.

Yetiştiği Yerler: Kafkasya ve Kuzey Anadolu’nun Artvin, Rize-ikizdere ve Hopa yörelerinde doğal olarak yetişir. Ladin ve Kayın ormanlarında Karışık ve münferit halde bulunur. 800-1200 m. rakımına kadar çıkar.

Kuzey Anadolu’nun yanısıra, Gürcistan’da da doğal olarak yayılış alanları bulunmaktadır.

Kirli havaya ve kent iklimine dayanır. Dekoratif görünümü ve sonbahrdaki renk değişimi şle park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılır.

Haberler
About admin